UK посланик: След скандал като с Пеевски у нас някой влиза в затвора

Джонатан АлънНай-големият проблем на България е неспазването на законите.

България има някои слаби закони като тези срещу корупцията. Големият проблем обаче е недоброто прилагане на законовите разпоредби като цяло. Такава оценка за правната система у нас направи пред Би Ти Ви  посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

По думите му, за да стане факт един смислен закон, е нужно време и много консултации с граждански и бизнеса среди, които могат да дадат съвети за реалните последици от дадена разпоредба. Алън даде за пример новия Закон срещу организираната престъпност във Великобритания, чието съставяне отнело 2,5 години – заради консултации и добро обмисляне на текстовете.

„А тук в България законите се правят и гласуват за месеци, понякога и 2-3 седмици”, посочи дипломатът.

Той подчерта, че страната ни има голяма нужда от закон за лобизма. „Политиците не вярват, че това е толкова важно. Това обаче е много важно, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията”.

Джонатан Алън коментира още, че това лято у нас не е било „лято на посланиците, а лято на гражданското общество”. Причината за възникването на протестите – спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, британският посланик определи като „голям шок за международната общественост”.

„Тогава говорих със сериозни хора , поисках да знам защо е избран и трябва да остане той на този пост. Нито един от тях не ми даде сериозна причина за това. Ако няма такава причина, това е повод за безпокойство. Аз не смятам, че той има квалификациите – защо той при положение, че има по-качествени хора”, попита Алън.

В тази връзка той направи вметката, че и в родината му има скандали, „но след тях има депутати в затвора”.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *