Opel учи фаровете да следват погледа на водача

Адаптивна система за управление на светлинния лъч от фаровете ще замени функцията AFL+, с която разполагат сегашните модели на Opel. Технологията ще позволи на водача да насочва светлината само с поглед.  Новата система се разработва в сътрудничество с учени от Дармщадския технически университет. Първоначално инженерите използвали елементарна уеб камера, която сканирала издадените части на лицето, за да определя посоката на погледа. Електрониката подавала сигнал към фаровете, които променяли направлението на светлинния сноп. Впоследствие обаче се оказало, че схемата се нуждае от усъвършенстване, тъй като последователността от всички операции отнемала прекалено дълго време.    Актуалната версия на системата също разчита на камера, но с периферни инфрачервени датчици и централни фотодиоди, които сканират лицето на водача по 50 пъти в секунда дори в пълна тъмнина. Увеличена е и скоростта на обработка на данните. Инженерите обаче трябва да преодолеят проблема с навика на шофьорите да отместват погледа си от пътя, при което фаровете започват да светят хаотично.  "За да се справим с това явление, сме програмирали сложен алгоритъм за буфериране, който гарантира плавно насочване на светлинния лъч. Системата има и друго предимство - тя не трябва да се калибрира за всеки конкретен шофьор", обяснява директорът на отдела за осветителни системи на Opel Инголф Шнайдер.Адаптивна система за управление на светлинния лъч от фаровете ще замени функцията AFL+, с която разполагат сегашните модели на Opel. Технологията ще позволи на водача да насочва светлината само с поглед.

Новата система се разработва в сътрудничество с учени от Дармщадския технически университет. Първоначално инженерите използвали елементарна уеб камера, която сканирала издадените части на лицето, за да определя посоката на погледа. Електрониката подавала сигнал към фаровете, които променяли направлението на светлинния сноп. Впоследствие обаче се оказало, че схемата се нуждае от усъвършенстване, тъй като последователността от всички операции отнемала прекалено дълго време.

Актуалната версия на системата също разчита на камера, но с периферни инфрачервени датчици и централни фотодиоди, които сканират лицето на водача по 50 пъти в секунда дори в пълна тъмнина. Увеличена е и скоростта на обработка на данните. Инженерите обаче трябва да преодолеят проблема с навика на шофьорите да отместват погледа си от пътя, при което фаровете започват да светят хаотично.

„За да се справим с това явление, сме програмирали сложен алгоритъм за буфериране, който гарантира плавно насочване на светлинния лъч. Системата има и друго предимство – тя не трябва да се калибрира за всеки конкретен шофьор“, обяснява директорът на отдела за осветителни системи на Opel Инголф Шнайдер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *