bTV: Делян Пеевски остава депутат

Делян ПеевскиДелян Пеевски остава депутат, съобщи bTV. Това са решили конституционните съдии на заседанието си днес, след като казусът „виси“ от няколко месеца.

От Конституционния съд засега няма официално потвърждение за окончателното решение по казуса, като такова се очаква по-късно през деня.

Делото за несъвместимост в КС се води по искането на ГЕРБ след скаднала с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Според партията на Бойко Борисов Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат.

Още през юли докладчикът по казуса Румен Ненков внесе предложение за решение на спора. По необяснени от никого причини датата за насрочване на заседание се отлагаше до 24 септември, когато съдиите приеха решение да поканят Пеевски за лично обяснение.

Миналия петък стана ясно, че Пеевски е изпратил писмо до КС, с което съобщава, че няма да се яви на изслушването с мотива, че докладчикът е „предубеден“. От писмото му става ясно, че той намира себе си за жертва на политически и медийни кръгове, които са го „сатанизирали“ в обществото.

еевски обяснява и че се е въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС. „Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело“, пише още в писмото му.

Източник: 24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *