8 години затвор за майка, убила новородено

СъдПловдивският окръжен съд осъди подсъдимата Юлияна Илинова на осем години лишаване от свобода при първоночален строг режим.

Тя беше призната за виновна в това, че на 18.06.2012 г. умишлено е умъртвила малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние рождения си син Юлиян Илинов – престъпление по чл.116 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс.

Юлияна Илинова живее в гр. Сопот. Омъжена, има две деца. Съпругът й работел като шофьор, който често пътувал в чужбина и прекарвал само около 10 дни в месеца в Сопот.

В началото на 2012 г. Илинова разбрала, че е бременна и поискала да направи аборт, но лекарят установил, че бременността е в четвърти месец и отказал да извърши интервенцията. От този момент нататък Илинова ограничила контактите си с близки и познати и оправдавала видимата бременност с наличие на кисти в яйчниците.

На 14.06.2012 г. Илинова откарала двете си деца при майка си и без да обясни колко време ще отсъства, ги оставила там и заминала.През това време съпругът й се намирал извън страната.

На същият ден Илинова постъпила в клиника „Торакс”. Там родила по оперативен път момченце. Според показанията на служителите от медицинския персонал, подсъдимата не проявявала интерес към новороденото. Споменала, че желае да го остави за осиновяване и споделила, че баща на детето не е съпругът й и не трябвало да разбере за раждането. След като й било обяснено, че детето трябва да бъде оставено в дома за осиновяване и след едномесечен срок от раждането му Илинова и съпругът й могат да се откажат от родителските права над детето, тя отново започнала да търси варианти името й да не фигурира в никаква документация, свързана с раждането на това дете.

До вечерта на 17.06.2012 г. детето било обгрижвано от персонала на клиниката, като едва на четвъртия ден Илинова пожелала детето да бъде преместено при нея. В около 03.30 часа на 18.06.2012 г. Илинова прегърнала бебето си и силно притиснала главичката му към рамото си с лицето към него. Натискала го около 3 минути, докато се задуши, после го оставила в кушетката му. Сутринта акушерката влязла в стаята и установила, че нещо не е наред с детето. Лекарите констатирали смъртта му и извикали екип от полицейски служители. Първоначално Илинова отричала да има съпричастност към смъртта на бебето. Впоследствие обаче споделила, че след като опитите й да остави детето се провалили, тя се разстроила и притиснала силно главичката му към рамото си.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Подсъдимата признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наказанието в този случай се налага под предвидения минимален размер.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *