7 разкрития за лука, за които не сте и подозирали!

ЛукМакар да насълзява очите, много хора се наслаждават на многобройните кулинарни употреби на лука. Този зеленчук е както основна съставка, така и вкусна добавка към много ястия. Ако мислите, че употребата на лука приключва само в кухнята, по-добре помислете отново. Той е доказано медицинско чудо, с него може да се полира метал, както и да се прогонват насекоми, пишат от fakti.bg. Ето някои от неговите насълзяващо приятни употреби.

1. Ухапвания от насекоми
Известно е, че ензимите на лука имат анти-възпалителен ефект, което прави този зеленчук необичайно ефективно лечение. Разтрийте малко лук върху ужилването от пчела, ухапването от комар или някакво друго насекомо. След няколко часа болката, сърбежа и подуването ще се успокоят.

2. Премахва миризми
Химични разтвори, като например тези за лакиране имат силни миризми, които могат да засегнат здравето ви когато се вдишват. Вместо да купувате скъпи дезодоранти, може да направите смес от лук и вода и да приложите на местата, които миришат. Миризмата на лук няма напълно да премахне тази на химикалите, но определено изпаренията ще бъдат на доста по-поносимо ниво.

3. Успокоява изгаряния
Изгарянията щипят и са склонни към инфекции. Третирайте тези възпаления чрез смес от резенчета лук и малко вода. Приложете сместа върху засегнатата зона и до няколко часа, изгарянията ви ще се поуспокоят. Просто приложете повторно, когато е необходимо .

4. Препарат за насекоми
Изпаренията, които се отделят от лука, когато се реже имат много силна миризма и е известно, че са дразнители. Естествено, домашните животни ще избягат веднага щом усетят изпаренията. Съберете остатъка от лука в една купа. Поставете купата на място, където често засичате неприятните пълзящи гадинки. Много скоро тези насекоми ще намерят друго място, което да тероризират, като най-вероятно то ще е без „препарат” от лук.

5. Премахва брадавици/кокоши тръни
Смесете парчета лук със счукан аспирин и малко вода. Приложете разтвора върху брадавицата. Химичното съдържание на лука и активните съставки на аспирина, брадавиците постепенно ще се успокоят и ще се махнат. За да бъде максимален ефекта на този разтвор, приложете малко от него върху лепенка. Залепете я върху брадавицата. След няколко часа, нараняването няма да бъде нищо повече от далечен.

6. За лъскане на метал
Смесете няколко счукани резена лук в малко вода. Приложете разтвора върху метален предмет използвайки парче плат. Резултатът може да не се прояви чак толкова бързо, колкото при търговските продукти, но полировката с разтвор от лук е достатъчно добра, за да бъде достоен заместител .

7. Премахва акнето
Също като при изгарянията и брадавиците, разтвора от лук може да се използва и за премахване на акне. Химичните съставки на зеленчука са много безкомпромисни към пъпките и ги премахват при приложение. Смесете парчета счукани резенчета лук с вода и приложете сместа върху лицето си. Тя е доста ефективна, макар че вероятно ще люти малко на очите ви. Винаги може да го махнете, ако ви залюти прекалено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *