7 научни причини защо трябва да се смеем повече

 

 

7 научни причини защо трябва да се смеем повечеВсички сме чували изразът „смехът е най-доброто лекарство“, но много малко от нас знаят, че това действително е доказано научно и е много вярно. Доброто чувство за хумор и способността да се смеем може да бъде от полза за физическото, емоционалното и социалното ни здраве.

 

Това е много по-евтино от посещение при лекар и работи много по-добре, отколкото което и да е лекарство, така че защо да не го пробвате?

 

По-долу са описани само няколко причини, поради които би било от полза да развиете чувство за хумор и да се смеете по-често.

 

  1. Смехът е свързан със здравословната функция на кръвоносните съдове.

 

Смехът води до дилатация или разширяване на тъканите, които образуват вътрешната облицовка на кръвоносните съдове, повишавайки кръвния поток.

 

  1. Смехът подобрява емоционалното здраве

 

Смехът предизвиква емоционалните центрове на мозъка, освобождава допамин – който помага на мозъка да обработи емоционални реакции и подобрява усещането на удоволствие; серотонин – който повдига настроението; и ендорфини – които регулират болката и стреса и предизвикват еуфория.

 

  1. Смехът играе важна роля в социалното взаимодействие и създаването на връзки с хората

 

Предполага се, че смехът е бил наоколо много преди хората да започнат да използват речта. Затова има инстинктивни социални норми, с които хората са наясно когато се намират в социална ситуация. Смехът играе важна роля в разговорите при хората и значително улеснява социалната връзка между различни групи. Чувството за хумор е важно в междуличностната комуникация и привлича околните. То също така е и важен компонент на социалната компетентност.

 

  1. Смехът ви прави по-привлекателни

 

Проучвания показват, че мъжете с по-добро чувство за хумор са по-атрактивни за жените. От своя страна, мъжете са по-привлечени от жени, които се смеят на техните шеги. Смехът и чувството за хумор ви карат да се чувствате по-удобно в социални ситуации, като например партита, на които можете да разширите социалните си кръгове. Смята се, че чувството за хумор по време на интервю за работа увеличава шансовете ви да бъдете наети.

 

  1. Смехът понижава стреса и чувството за тревожност

 

Смята се, че хуморът е елемент на гъвкавост и може да ви позволи да сложите ежедневните си проблеми в перспектива и увеличава вашите способности за справяне в трудни ситуации. Той намалява неблагоприятните ефекти от стреса и спомага за позитивното настроение и премахване на негативните емоции. Смехът помага да видите смешната страна в неблагоприятни ситуации. Истинският смях също така е заразен, така че защо да не помогнете за подобряване на нечие настроение като споделите смеха си с тях?

 

  1. Смехът укрепва имунната система

Стресът в ежедневието потиска имунната ни система. Дори най-простите ситуации като например – колата не иска да запали, може да повиши риска от инфекциозни заболявания и сърдечно-съдови заболявания. Доброто чувство за хумор предотвратява стреса, които засягат имунната ни система и предпазва от заболявания.

  1. Смехът е полезен за дихателната система

 

Смехът осигурява най-бързият и най-лесният метод за регулиране на дишането и прочистване на белите дробове. Това води до незабавно увеличаване на сърдечната честота, дихателна честота и консумацията на кислород. Продължителният смях прочиства белите дробове от остатъчния въздух и го заменя със свеж, богат на кислород въздух. По-просто казано, смехът ви позволява да дишате дълбоко, подобрява дишането, особено за онези с респираторни заболявания като астма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *