60% ОТ БРИТАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ЗАПАЗЯТ ЕВРОПЕЙСКО ГРАЖДАНСТВО И СЛЕД БРЕКЗИТ

London 1

Европейското гражданство не премахва националното гражданство на отделните страни-членки, а го допълва със съвкупност от допълнителни права

Шестима от всеки десет британци биха искали да запазят европейското си гражданство след Брекзит и дори са готови да платят за това, сочат резултатите от изследване на Лондонското училище по икономика. Гражданството на Европейския съюз, наричано и европейско гражданство, е правен статут на гражданите на страните-членки на Европейския съюз. То не премахва националното гражданство на отделните страни-членки, а го допълва със съвкупност от допълнителни права.

Шейсет процента от анкетираните биха искали да се запазят правото на пребиваване, заетост, обучение и движение в Европейския съюз след излизане на Великобритания от общността. Много от тях са готови да платят повече от 400 паунда за запазване на тези привилегии.
Според проучването, 85% от анкетираните, желаещи да запазят европейско гражданство, са британци на възраст от 18 до 24 години. Само 10% от участниците в проучването подкрепят предложението на британското правителство да бъдат лишени гражданите на ЕС от право на глас във Великобритания, а 73% са за запазване на това право.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *