6 ПОДАДЕНИ ОФЕРТИ И 3 ЖАЛБИ ПО ПОРЪЧКАТА ЗА ТОЛ СИСТЕМАТА С ИНДИКАТИВНА СТОЙНОСТ ОТ 200 МИЛИОНА ЛЕВА

tir

Кандидатите имаха само 24 часа да внесат предложенията си, сокът изтече снощи в 17 часа

Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона, съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Пътна инфраструктура“. Поръчката бе подновена в четвъртък, а срокът за подаване на офертите беше рекордно кратък и изтече в 17 часа в петък.

Освен шестте оферти обаче в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили и три жалби. Процедурата в антимонополното ведомство е предпоставка за ново забавяне на обществената поръчка, която все удря на камък след обявяването ѝ през април миналата година.

Срокът за изграждане на тол системата за тировете и автобусите е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси от тези превозни средства.

Експерти посочват, че именно тези тежки машини рушат най-много пътищата и е редно да плащат на база пропътуваното разстояние. По този начин се очаква и да се увеличат приходите от транзитно преминаващите през България тирове, които в момента прекосяват страната срещу еднодневна винетка на символичната цена от 22 лева.

За леките коли ще остане винетната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *