500 000 НА ПРОТЕСТ В РУМЪНИЯ, ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Rumyniya bgnes

Кабинетът на Сорин Гриндяну опита да потуши напрежението като ревизира спорното си постановление, но това не се оказа достатъчно за румънците

Около 500 000 демонстранти излязоха на протест в Румъния снощи, за шести пореден ден, въпреки оттеглянето на правителственото постановление, което декриминализира корупционни престъпления. Протестиращите остават неудовлетворени от преработената версия на документа, която сега ще бъде предложена за обсъждане в парламента. Под натиска на недоволните граждани снощи румънското правителство отмени постановлението.

Някои от протестиращите в Букурещ вече искат министър-председателят Сорин Гриндяну да подаде оставка. Сегашните протести са най-мащабните в Румъния от падането на комунистическия режим през 1989 г. насам. На протеста снощи гигантски лъч изписваше думите „Не се отказвайте“ и „Оставка“ върху правителствената сграда.

„Това правителство е организирано от високото до ниското ниво като мафия, не искаме нещо такова“, каза протестиращ пред AP. Хората не вярват на обещанието на правителството, че новият проект няма има същото съдържани, облечено в други думи. Постановлението трябваше да декриминализира злоупотреба с власт, когато сумите са по-малко от 44 хил. евро. Един от първите, които биха спечелили от подобно решение е Ливиу Драгня, лидер на управляващата Социалдемократическа партия, срещу когото има обвинения за ощетяване на държавата със сумата от 24 000 евро.

Постановлението трябваше да влезе в сила на 10 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *