21 ЗАРАЗЕНИ С МОРБИЛИ, 18 ДЕЦА СА СЕ ЗАРАЗИЛИ В БОЛНИЦАТА В РАЗЛОГ

bOLNICA BGNES

Случаите се увеличават, не говорим за епидемия

Заболяването е толкова заразно, че заразяването става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване“, обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Имало данни, че болните в Банско се заразили от човек, който внесъл вируса от Македония.

Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса от Италия. Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите и след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили.

„Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се ограничат до този взрив в Разлог, ние и през годината все още ще имаме внос и на други места и това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, посочи Кунчев.

От Националния център за заразни и паразитни болести информират, че лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас са 12.  Останалите случаи, при които има симптоми на морбили, все още не били доказани лабораторно, предава БНТ.

От Министерството на здравеопазването пишат, че в Регионалната здравна инспекция в Благоевград има 4 нови случая на морбили. Всичките заразени са хоспитализирани в болницата в областния град.

Пред обществената телевизия д-р Петър Петров, началник на „Инфекциозно отделение“ в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където са настанени 5 деца, коментира: „Нито едно от тях не е ваксинирано и това е основната причина да се разболеят по този начин. Имунизираните деца, не че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и то ще премине, заболяването, на едно ниво, което дори няма да го разберем.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *