200 000 КАТАЛУНЦИ ИЗЛЯЗОХА ПО УЛИЦИТЕ В ПОДКРЕПА НА ЛИДЕРИТЕ СИ

epa06271828 Thousands of people protest in downtown Barcelona, Spain, 17 October 2017. Demonstrators are protesting the imprisonment of leaders of independent organizations, Catalonian National Assembly, Jordi Sanchez, and Omnium Cultural, Jordi Cuixart. National Court magistrate Carmen Lamela sent  Sanchez and Cuixart to prison for a sedition offense.  EPA/Alberto Estevez

Централната власт в Мадрид се готви да автономията на Каталуния

Около 200 000 души се включиха във вчерашния протест в Барселона, предадоха световните информационни агенции. С часове каталунците шестваха по улиците в подкрепа на лидерите си, задържани от испанските власти заради проведения референдум за независимост.

Лидерите на две от най-големите каталунски организации, Джордан Санчес от каталунското народно събрание и Джорди Кюксарт от Омниум бяха задържани от Върховния съд на Испания в Барселона. Според протестиращите, в отчаянието си Испания взема политзатворници.

По-рано, каталунските власти обявиха, че няма да се предадат и обвиниха Мадрид, че е затворил вратата за диалог. Мадрид от своя страна обяви, че ще прекрати автономията на Каталуния, освен ако лидерът на региона не се откаже от намерението си за независимост. Това съобщи вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, давайки срок от 24 часа.

„Ако сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон не даде задоволителен отговор в четвъртък, ще провокира прилагането на член 155 от Конституцията“, каза той пред парламента. След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *