2.5 МИЛИАРДА ЛЕВА ИЗЛИШЪК В БЮДЖЕТА ДОСЕГА

Goranov BGNES

Приходите в хазната били с 1.1 милиарда повече спрямо миналата година

2,5 млрд. лв. се очаква да е излишъкът за първите пет месеца на годината, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Само за месец май щели да се натрупат 130 млн. лв. Към 25 май данъчните и неданъчните постъпления са 10,6 млрд. лв. Спрямо същия период на миналата година повишението било с 1,1 млрд. лева, или 11,3%.

Най-голямо било увеличението на приходите от ДДС – 457,3 млн. лв., тези от акциз са 231,9 млн. лв. или с 14,1% повече на годишна база. В бюджета на осигурителните фондове са влезли 152,5 или 6,8% повече. Приходите от корпоративен данък следвали темповете на косвените данъци, каза Горанов. Те са нараснали с 14,3% до 111,5 млн. лв.
Според Горанов планираният дефицит вероятно няма да бъде достигнат, а разходите в бюджета няма да претърпят увеличение. Фискалният резерв възлизал на 11,493 млрд. лв. „Задоволително е нивото на фискалния резерв в контекста на прегледите на активите на финансовата система. Това, не дай си боже, да ни постави пред предизвикателства. Засега не се виждат, но ние сме длъжни да имаме готовност“, обясни още финансовият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *