15 март: Световен ден на потребителите

15 март: Световен ден на потребителитеНа 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

На този ден преди 53 години за първи път са формулирани основните права на потребителите:

Правото на безопасност.
Правото на информация.
Правото на избор.
Правото да бъдеш чут.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права:

Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.
Право на неподвеждаща реклама.
Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.
Право на договори без неравноправни клаузи.
Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни.
Право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.
Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *