131 ДЕПУТАТИ СЕ СЪБРАХА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА

NS bgnes

В пленарната зала присъстват още вицепремиерът Томислав Дончев, правосъдният министър Цецка Цачева и финансовият министър Владислав Горанов

Прекъсването на лятната почивка на депутатите е по искане на 61 народни представители от БСП. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в деловодството на НС подписите с искане за извънредно заседание, а минути след това председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи заседанието за днес. Предложеният от левицата дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса със застрахователно дружество „Олимпик“ и да изслушат премиера във връзка със срива на Търговския регистър.

По искане на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в залата бяха допуснати председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караинова, Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, и изпълнителният директор на Гаранционния фонд Стефан Стоилков.

Йордан Цонев от ДПС разкритикува шефката на парламента Цвета Караянчева за решението й точно днес да прекъсне ваканцията и да свика народните избраници в пленарната зала. „Това заседание можеше да е поне два дни по-късно, за да уважим тези наши колеги, които празнуват, защото сега това е същото като да се насрочи на Коледа извънредно заседание, ако председателят на НС е мюсюлманин“, отсече той.

ПГ на БСП настоява Народното събрание да продължи да проучва всички възможности от българското и европейското законодателство за разрешаването на проблема. Това обяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в кулоарите на Народното събрание.  Социалистът припомни, че от полунощ на 17 август на около 200 000 бяха са прекратени застрахователните полици на „Олимпик“, поставяйки българските добросъвестни платци в неудобно положение.

Той разкритикува българското правителство, че до момента не дава информация на потърпевшите хора, които не знаят откъде ще могат да си получат обезщетенията. По отношение идеята за ангажирането на местен адвокат, според БСП това няма да облекчи по някакъв начин цялата процедура, а се очаква да се забави с години. „Ние няма да го разберем с някакъв адвокат, а единствено с българските институции“, заяви червеният депутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *