1 ЛЕВ СУБСИДИЯ ОПРЕДЕЛИХА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

Pari bgnes

Предложението за намаляване на субсидиите на партиите извън парламента е на „Воля“

Бюджетната комисия в парламента реши партиите, които са извън парламента и са взели 1% от гласовете на последните избори, да вземат годишна субсидия от 1 лев вместо както до сега 11 лева на глас. Комисията по бюджет и финанси е заседавала вчера, 23 ноември, като много от предложенията са минали без дебат и много набързо и част от депутатите не са се ориентирали какво точно се гласува.

В последните години и парламентарно представените партии, и партиите, спечелили подкрепата на поне 1% от гласоподаватели на последните парламентарни избори, получаваха по 11 лева на глас. След предсрочните избори на 26 март т.г. единствената партия извън Народното събрание, която получава субсидия, е „Възраждане“ на Костадин Костадинов, който поиска да се откаже от държавното финансиране. През лятото той дари първия транш от 133 718 лева на Фонда за асистирана репродукция.

Ако предложението за намаляване на субсидията на партиите извън парламента бъде одобрено в пленарната зала, годишната субсидия на „Възраждане“ ще бъде намалена от 416 856 на 37 896 лева.

Това решение би се отнасяло само за 2018-та година, но за да влезе във сила, промени трябва да бъдат направени и в Закона за политическите партии, който урежда субсидията от изборите. Такива към момента не са направени. Ще мине ли това предложение, по какъв начин и с каква подкрепа, ще разберем по време на гласуването на Бюджет 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *