ЮНКЕР ПОИСКА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДА СЕ ОТБРАНЯВА ЗАЕДНО И САМОСТОЯТЕЛНО

Yunker bgnes

Председателят на Европейската комисия: „Истината е, че ние не можем да се справим сами с европейските предизвикателства, но не можем да разчитаме и на външна помощ.”

„Не можем да разчитаме на външна сила да ни защитава, не може да преотстъпваме другиму отговорността за нашата сигурност.” Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в дебат, посветен на предстоящото заседание на Европейския съвет. Следващата седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят въпросите за европейската отбрана, сигурността, миграцията, опазването на природата.

Юнкер потвърди позицията на германския канцлер Ангела Меркел, че ЕС ще трябва да разчита на себе си относно отбраната и други въпроси и поиска съюзът да започне да работи за независима отбрана от САЩ и НАТО. Според него „постояннa структура за сътрудничество“ в отбраната е „спящата красавица в Лисабонския договор“.

„Европа пак беше ударена от атентат. Атентатите няма да подронят нашата издръжливост. Те ни карат да започнем интензивно разговори за отбрана и сигурност“, добави Юнкер. Не говорим за военизиране на континента, а за защита на мира и сигурността. Европейската и световната сигурност зависят и от действията ни за опазването на природата, посочи Юнкер. Той отбеляза, че природните бедствия са се утроили по брой и са станали по-тежки, в сравнение с края на миналия век. Ще има стотици хиляди „климатични бежанци“, прогнозира той.

Намаляването на бюджетите, които ЕС отпуска за развитието на държави извън Общността, ще спомогне за нестабилност, светът разчита на нас, трябва да предотвратим криза, по-мащабна от досегашния приток на мигранти, призова председателят на ЕК. Той добави, че ЕС и Турция държат на думата си и спадът в миграционния поток надвишава 90 на сто.

„Солидарността не е нещо, което може да отиде в съда“, изтъкна той, имайки предвид нежеланието на Чехия, Полша и Унгария да приемат бежанци. Юнкер отново припомни, че Полша, Чехия и Унгария не са приели нито един бежанец от Гърция и Италия и от една година не приемат никакви. „Нямаме друга алтернатива освен да приложим процедурата за неспазване на законодателството. Не става въпрос за санкции, решенията трябва да бъдат изпълнявани, ЕК е пазителка на европейските договори. Имаме повече от 170 процедури при неспазване на законодателството, трябва да спазваме европейското право. Европейската солидарност не е еднопосочна улица, трябва да върви в двете посоки, убеден съм, че европейските ценности ще бъдат спазени, надявам се, че въпросите няма да се решават в съда, а ще има политически решения. Този факт трябва да се припомня на държавите членки“, заяви категорично Юнкер.

Споед председателят на ЕК 580 милиона евро са отделени за отбрана до 2020 година, като Комисията предлага най-малко 1,5 милиарда евро да бъдат пренасочвани ежегодно в тази област след 2020 г. „По който и път да тръгнем, нашето по-тясно сътрудничество с НАТО ще остане крайъгълен камък на европейската отбрана и сигурност. В отбраната ЕС и НАТО са като близнаци. Ние сме част от същото семейство и съперничеството не е вариант. ЕС може да подобри сътрудничеството в рамките на НАТО“, заключи Юнкер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *