ШОТЛАНДИЯ ОФИЦИАЛНО ПОИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Nikola Styrdjyn bgnes

Британското правителство е решително против идеята за нов референдум

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШОН), официално поиска на 31 март от Лондон правото да организира референдум за независимост на региона. Това съобщи в четвъртък „Скай нюз” като се позова на свои източници, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

На 28 март депутатите от парламента на Шотландия подкрепиха инициативата на ШНП за провеждане след година и половина на втори референдум за независимостта на региона. Следващият етап, както е по процедура, е изпращане на официално искане до Лондон с искане за предаване на временни пълномощия за организирането на допитването в съответствие със законодателството.

Британското правителство е решително против идеята за референдум. Лондон подчертава, че през 2014 година ШНП вече инициира и в Шотландия бе проведен референдум по тази тема. Тогава 55% от живеещите в Шотландия британски поданици се обявиха за оставане в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както е пълното официално име на страната. При това Мей вижда като крайно неподходящ момента, избран за провеждане на допитването. Точно по това време Обединеното кралство ще е в заключителния етап от преговорите за излизане от ЕС.

Според раздел 30 от Акта за Шотландия от 1998 година правителството на Великобритания има право да предостави на региона правото да проведе референдум за независимост. За тази цел трябва да има съгласието на три законодателни институции: Шотландския парламент, долната и горната камари на парламента на Обединеното кралство. На теория британското правителство, сформирано от членове на Консервативната партия, може да откаже това право на Шотландия – както непряко, като не допусне обсъждането на въпроса в парламента, така и в самия парламент, като се възползва от мнозинството си в Камарата на общините. На практика консерваторите едва ли ще постъпят по този начин, тъй като разбират, че подобен отказ крие в себе си големи политически рискове.

Това би дало повече козове на шотландските националисти, които ще започнат да обвиняват Лондон в орязване на правата на автономията.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *