ШОК! Торените стават противозаконни! Тегленето – подсъдно!

Торените стават противозаконниТорентите в най-скоро време ще бъдат обявени за противозаконни и ползването им ще се преследват като криминално деяние.

Министерство на културата най-после отбеляза активност, която да даде отражение върху живота на електората. Малцина обаче ще останат доволни. Министър Стоянович подписал договор, според който комуникацията, която служи за предаване аудиовизуални произведения на изкуството е забранена (Договорът от Пекин). Това се отнася за огромна част от информацията в мрежата като музика, видеоклипове и филми, предават от razkritia.com.

Министерски съвет го предлага на парламента за ратификация, след като го одобри миналата сряда.

По неизвестни причини министърът на културата Петър Стоянович отказа да коментира нищо около договор и това как ще се отрази на потребителите. Ако се гласува в Народното събрание, документът слага извън закона торент тракерите , разясниха от културното министерство.

До сега тракерите не се преследваха като криминално деяние, защото през тях не минаваха самите песни и филми. Нововъведението обаче дава основание да се преследват като престъпници предоставящите информация, също и тези, които я теглят чрез тракерите.

Документът беше подписан още през юни 2012 г, макар че от ЕС имаха резерви. Експерти обявиха, че така се нарушава свободата на комуникацията в интернет. Според него творците ще се ползват с минимум 50-годишен срок за авторските права. Авторите и изпълнителите на оригинални творби ще бъдат защитени от т.нар. морални права върху своите произведения. Според тях всеки певец може да забрани възпроизвеждането на всеки кавър на своя песен, ако не одобрява версията й.

3 коментара по “ШОК! Торените стават противозаконни! Тегленето – подсъдно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *