КОМИСИЯТА ПО ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО С РЕКОРД ПО КОНФИСКАЦИИ

plamen-georgiev-konpi-bgnes

КОНПИ ще проверява Румен Овчаров и Николай Ненчев

Абсолютен рекорд в историята си отбелязва Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). През тази година те са конфискували собственост за над 18,5 млн. лева, като обичайно това число не надвишава 13 млн. лева, съобщиха експертите на пресконференция в понеделник.

До края на годината комисията очаква стойността на отнетото имущество да достигне 20 милиона лева. В началото на месеца експертите поставиха и друг рекорд – за най-голямо имущество, отнето от един собственик. Въпросният гражданин се простил с вещи и имоти за почти 5,4 млн. лева, купени с пари от незаконна хазартна дейност.

На пресконференцията шефът на КОНПИ Пламен Георгиев припомни и най-голямия иск за конфискация в европейската правна история – 2,2 млрд. лева от имуществото на КТБ.

На пресконференцията бе обявено и че комисията започва проверки на Румен Овчаров и Николай Ненчев. Бившият енергиен министър и настоящият военен в оставка ще бъдат проверявани, след като прокуратурата им повдигна обвинения в безстопанственост. Овчаров беше обвинен заради АЕЦ „Белене“, а Ненчев – заради сделка за ремонт на самолетите „МиГ“ и за поръчката за униформи за армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *