ШЕФЪТ НА ЗДРАВНАТА КАСА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Plochev NZOK BGNES

Камен Плочев се позовава на здравословни причини и посочва, че още поне месец няма да може да изпълнява задълженията си

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е депозирал оставката си. Първоначално новината беше неофициална, но бе потвърдена от пресцентъра на НЗОК.

Камен Плочев, който е в болница, е подал писмо, в което казва, че „заради заболяването си и дългия престой в болница няма да може да изпълнява за в бъдеще задълженията си като управител”.

Реално става ясно, че Плочев не подава оставка, а оставя на Надзорния съвет да вземе решение, отбелязва News.bg.  Надзорният съвет е органът, който би трябвало да препрати една оставка към Народното събрание, тъй като то е органът, който избира управител на НЗОК.

БГНЕС припомня, че в края на февруари Камен Плочев беше приет в болница. От тогава функциите на управител временно бяха възложени на подуправителя д-р Йорданка Пенкова.

Преди повече от месец Камен Плочев влезе в сериозен конфликт със здравния министър Кирил Ананиев заради процедура по актуализация на бюджета на Касата. Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *