ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, БЪЛГАРИ!

San Stefanski mir

Отбелязваме 139 години от подписването на Iанстефанския мирен договор

С церемонии в цялата страна се отбелязват 139 години от отхвърляне на петвековното робство. На 3 март 1878 година в малкто градче Сан Стефано е подписан мирният договор между Османската империя и Русия, по силата на който Българската държава е възстановена в етническите си граници, по силата на предварителния мирен договор. Великите сили обаче не допускат създаването на толкова голяма и силна държава на Балканите и още на 1 юли,на Берлинския конгрес, ревизират Санстефанския мир.

Въпреки че опиянението от Сан Стефано трае само няколко месеца и на практика 3 март е само една крачка към 1 юли, Санстефанският мирен договор, ако не територии и самостоятелност, дава на България идеалът за национално единство.

Към този идеал страната ни се стреми десетки години след 1878 г. Този идеал води до смелото обявяване на Съединението между България и Източна Румелия, води до непобедимия устрем на Българската армия пред стените на Одрин, води до две национални катастрофи…

3 март се отбелязва като Ден на освобождението на България от турско робство от 1888 г. Под това име датата се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г. През 1988 г. е обявен и за официален празник, а с решение на парламента от 5 март 1990 г. денят е обявен за Национален празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *