ЦИК ОБЯВИ: НА 26 МАРТ ЩЕ ИМА 371 СЕКЦИИ В 70 ДЪРЖАВИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

glasuvane-turciya-bgnes

Най-много ще са във Великобритания – 58, 35 секции ще бъдат разкрити в Турция

Решението за секциите в чужбина беше взето от ЦИК след 4-часово заседание. Най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания, която все още е в ЕС. В Турция, от където има подадени 19 000 заявления за гласуване ще бъдат разкрити 35 секции, както повеляват изборните правила. В Гърция ще има 21 секции, във Франция – 15, в Германия те ще са 13.

Девет държави са с висока степен на риск и в тях българите няма да могат да гласуват.Това са държави, в които има много малко подадени заявления за гласуване, където положението не е под контрол и не може да се гарантира демократичността на изборите.

В този списък попадат Етиопия, КНДР, Монголия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан и Индонезия. Южната ни съседка Турция беше на ръба да попадне там по предложение на представител на Патриотичния фронт с аргумента, че това също е държава, в която рисковете са големи.

Според закона всеки българин, който е подал заявление да гласува в чужбина, трябва да подаде и декларация, че няма да упражни вота си на друго място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *