ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА НА ДОНДУКОВ 2: ЛЕГИТИМИРАТЕ ГОВОРЕНЕ, КОЕТО ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

rADEV kARAYANCHEVA

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, посочи Караянчева

„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес, ще бъде опорочен вотът. Това води до недоверие в изборния процес, до уронване на престижа на институциите. Избирателната активност неминуемо ще падне, доверието на гражданите се подкопава (…) Вие, г-н президент, участвате в това говорене. Последните месеци има координирано усилие за подкопаването на доверието в избирателния процес“, заяви тя.

Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева по време на  консултациите при президента Румен Радев, посветени на организацията на предстоящите парламентарни избори.

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, посочи Караянчева по повод на предходните разговори на държавния глава с партиите извън парламента. Според Караянчева е грешно „да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен е грешно“.

Изборите не ги прави ГЕРБ, а изборните институции, заяви още председателят на парламента. Според нея само повишаването в доверието в тях ще доведе до легитимно избран следващ законодателен орган, който да излъчи правителство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ на Даниела Дариткова пък заяви, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип, каза Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас.

Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *