Цветан Василев, който често цитира Буров, е заграбил къщата на банкера

Великолепния палат на легендарния банкер и политик Атанас БуровЦветан Василев, който сам признава, че е попаднал случайно в банкерството, много обича да цитира банкера и политик Атанас Буров. Докъде, обаче, се простира уважението му към не еднозначната фигура на Буров.

Централният офис на Корпоративна търговска банка се намира в сграда – паметник на културата на софийската улица “Граф Игнатиев” № 10. Оказва се, че шефът на банката Цветан Василев е купил сградата напълно незаконно.Освен това се е сдобил с имота на известния политик и банкер Атанас Буров за жълти стотинки.

Старинната сграда е една от най-красивите в столицата. Тя е построена от  Атанас Буров през 1921 г. и се превръща в централа на неговата Българска търговска банка. Отличава се с оригиналните скулптури по фасадите, каменните релефи, декоративните маски. Сградата е обявена от НИПК за индивидуален архитектурен и художествен паметник с национално значение. В периода 1926-30 г. в нея работи нелегална комунистическа печатница. След национализацията на партерния етаж се помещава гинекологична поликлиника. До 1989 г. горните етажи са наети от фирмата “Техимпекс”, а през 92 г. в сградата се настанява Международна банка за развитие.

Скандално е как преди 12 години този паметник на културата попада в частни ръце. Наследниците на Буров продават на Корпоративна търговска банка два етажа от сградата. Цветан Василев впоследствие е привлечен и разпитван в съда за това как се е сдобил със сутерена, партера и първия етаж на постройката. Той притежава обща площ от 848 кв. м. в имота. Понеже къщата е паметник на културата, банката е придобила имота като частно лице абсолютно незаконно.

Това става благодарение на общинската фирма “Софийски имоти”, когато нейн шеф е Тодор Добрев.

През 1999 г. се издава акт за общинска частна собственост от кмета на район Средец. След това, с решение на Столичния общински съвет, имотът е включен в капитала на “Софийски имоти”.

Общинското дружество обаче взима решение да го продаде на Цветан Василев.

Все пак вещите лица правят експертиза, която доказва, че Цветан Василев е купил сутерена, партера и първия етаж от сградата за жълти стотинки. Оказва се, че сумата, която шефът на Корпоративна търговска банка е пратил е с около един милион лв. по-ниска от реалната пазарна стойност.

Прокуратурата назначава многократни проверки по случая, а в съда е внесено обвинение за безстопанственост срещу Василев по член – 219 от Наказателния кодекс. Тъй като от 1999 г. е минало много време, липсват СРС-та и свидетели, затова прокуратурата трябва да работи само по документи.

На последното привикване, когато Василев е давал показания в съда, той казва, че цената е толкова ниска, защото имотът е закупен с големи тежести.

Цветан Василев е човекът, в чиято банка се съхраняват 54 % от активите на държавните фирми и близо 90% – на дружествата в енергетиката. Именно с тези пари, Василев захранва под формата на многомилионни кредити депутата Делян Пеевски, който пък ги използва, за да купува на килограм вестници, телевизии, сайтове, радиа и прочие канали за търговия с влияние.

2 коментара по “Цветан Василев, който често цитира Буров, е заграбил къщата на банкера

  1. КОСТЮМАРИ-БАНДИТИ – КАТО ОНЕЗИ от ДПС, КОИТО НАЛАГАХА ЗВЕРСКИ С ПЯНА НА УСТА и ДЪРПАХА ДОРИ ПАНТАЛОНИТЕ НА МОМЧЕТО, КОЕТО ЗАПЛАШИ АХМЕД доган
    И ДОСУЩ ……. КОПИРАЩИ ВСЕИЗВЕСТНИЯТ БАНДИТ И ГАНГСТЕР – АЛ КАПОНЕ

  2. ГАНГСТЕРИ- БАНКЕРИ със СКЪПИ ШИКАРНИ КОСТЮМИ – РИЗИ-ВРАТОВРЪЗКИ – ДОСУЩ
    КАТО ВСЕИЗВЕСТНИЯТ МАФИОТ ….. AL CAPONE ! И НЯМА ЛИ КОЙ ДА ОСЪДИ ОНИЯ
    ДПС-ари etc- НАХВЪРЛИЛИ СЕ върху НЕ-въоръжен ЧОВЕК, всички С ПЯНА НА УСТА И В ПЪЛНО АМПЛОА – на ОЧЕВАДНИ ГАНГСТЕРИ-БИЯЧИ-ОПИТНИ БАНДИТИ -? КЪДЕ СА РАСЛИ И КАКЪВ ХЛЕБ СА ЯЛИ, БРЕ, ТИЯ ………… ТОДОРЕ Д. КАЖИ БРЕ? И ТИЯ ЛИ СА ПОТОМСТВЕН „ЕЛИТ“ ?
    ММММММММММ !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *