ЦАЦАРОВ ПОВТОРНО ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТА ОТ БСП ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ

mihaylov bgnes

През ноември Михайлов доброволно даде право на прокуратурата да го разследва

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание повторно снемане на имунитета на народния представител Георги Михайлов. Цацаров е внесъл искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител за извършено от него данъчно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Причината е за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ЕАД.

Припомняме, че на 8 ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Георги Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ЕАД. На 09.11.2018 г. Михайлов даде съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

На 26.06.2019 г., под ръководството на Софийска градска прокуратура, следовател от Национална следствена служба привлече като обвиняем народния представител Георги Михайлов за безстопанственост /престъпление по чл. 219 ал. 4 вр. ал. 1 от НК/ и му взе мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 15 000 лв. Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода 31.07.2015 г. – 18.04.2017 г. в гр. София като длъжностно лице – изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието – „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на „СБАЛХ“ ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни, по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тълкуването, дадено в Решение № 10 от 27.07.1992г. по к. д. № 13/92г. на Конституционния съд на Република България предпоставя повторното сезиране на Народното събрание, с оглед статута на Георги Михайлов на народен представител.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *