Цацаров: Държавата живее с ритъма на Пеевски, Василев… и кой беше другият

ЦацаровРепортери ядосаха главния прокурор Сотир Цацаров днес на влизане на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) с настойчивите си въпроси около ставащото с Делян Пеевски и Цветан Василев. Проверката срещу двамата и Николай Бареков за търговия с влияние и данъчни престъпления бе образувана по сигнал на „Протестна мрежа“.

„Не ме питате какво става в Лясковец, не ме питате какво става в Стара Загора. Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Цветан Василев и… кой беше другият… Николай Бареков. Вие живеете с този ритъм“, каза главният прокурор.

Той все пак поясни, че е напълно съгласен с мотивите на първоинстанционния съд, който освободи без никаква мярка за неотклонение тримата разследвани за предполагаем опит за убийство на Делян Пеевски – Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев.

„Слава Богу, убити няма. Убийци – също“, обобщи той.

Главният прокурор намекна, че най-логично е прокуратурата изцяло да прекрати проверката и каза, че е по-добре „да умеем да признаваме грешките си“, отколкото процесуалните действия да продължават „на инат“. Той обясни, че и да е имало сигнали, би могло да се тълкуват по-скоро като опити за нерегламентирано проследяване и установяване на местнахождението на гражданина Пеевски, но Цацаров няколко пъти повтори, че няма никакви данни за опит за убийство. Така той отговори на въпроса дали прокуратурата напълно ще прекрати действията си по въпроса, или ще си преформулира обвинението по друг член от НК.

Относно изненесената информация в медии, че подуправителят и ръководител на управление „Банков надзор“ в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев е разследван, Цацаров я потвърди. Той обаче отказа да назове име и дали става въпрос конкретно за Гунев. Главният прокурор се ядоса за втори път и на въпрос защо не са разпространили информация за проверката срещу служителя на БНБ, а за случая стана ясно от анонимно писмо. То бе получено в някои редакции снощи и от него се разчу за процесуалните действия срещу банкера.

„Ние не сме БТА, ние не сме ИТАР-ТАСС, объркали сте се!…

Ама какво ме интересува анонимното писмо от снощи! Ние не сме образували досъдебно производство, не сме обвинили подуправител на БНБ, защото снощи някой анонимен драскач, който няма нищо общо – според мен – нито с банка, нито с прокуратура, а с някакви убийци или неубийци, е публикувал нещо в някакъв си сайт, или е изпращал нещо“, заяви Цацаров.

Досъдебното производство срещу служителя на БНБ всъщност е за неупражняване на функции по банков надзор и е следствие от сигнала на „Протестна мрежа“ в частта му, касаеща Цветан Василев, когото Цацаров нарече „едното от лицата“. Проверката върви от около две седмици.

Обвинител № 1 повтори, че не са претърсвани банки или телевизии, а 19 адреса на фирми, т.е. иззета е документация, касаеща 19 кредита. Стана ясно още, че подуправителят на БНБ е с мярка за неотклонение „подписка“ и не се е налагало да искат отстраняването му от работа, защото той сам е направил това.

Източник: clubz.bg

2 коментара по “Цацаров: Държавата живее с ритъма на Пеевски, Василев… и кой беше другият

  1. Василев е онеправдан в случая. Според мен Пеевски е доста неприятен. Той трябва да спре да ни занимава със себе си.

  2. Свинчо изпълнява чужди поръчки. Лошото е, че журналистите преекспонират излишните неща, за сметка на важните въпроси в държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *