Хладилник изпраща спам имейли

Хладилник изпраща спам имейлиВремето, в което хакерите атакуваха само и единствено компютри, вече е в историята. През 2015 г. сред списъците с устройства, които ще се превърнат в цел на кибер-престъпниците, ще бъдат хладилници, часовници и всички други “участници” в т.нар. еко система “Internet of things” (или “Интернет на нещата”). Така, наскоро бе засечена първата документирана атака срещу подобно устройство. В случая – хладилник, пише popist.com.

В основата на “Интернет на нещата” стои идеята, че всички (или почти всички) устройства от бита ни ще бъдат свързани с Интернет. Така, те биха могли да обменят информация по между си или и с трети лица/устройства.

Да вземем за пример хладилника. Той ще знае кога изтича срока на годност на всички продукти, които се съхраняват в него и ще може да създава автоматично списък за пазаруване – че дори и да го изпълни. Или пък да се свърже със сервиза на производителя си, за да предупреди за евентуална техническа неизправност в самия себе си.

Големият недостатък е, че информационната сигурност на тези устройства е оставена някак на заден план, тъй като хладилникът няма почти никаква защита срещу зловредни кодове. А всичко, което е свързано с интернет е обект на потенциална кибер-атака. Хладилникът може да бъде превърнат в част от бот-мрежа – иначе казано, устройството ще се зарази с вирус, който получава команди от създателите си и ги изпълнява без знанието на собственика му.

Според данните на анализаторите от Proofpoint, атаката е изпратила близо 750 хил спам имейла, на групи от по 100 хил. като не са изпращани повече от 10 имейла от един и същи IP адрес, което ги прави много по-трудни за блокиране. Повече от 25% от имейлите са изпратени от устройства, които не са конвенционални компютри или мобилни устройства.

Това прави атаката първата документирана, която използва неща от нашия бит за подобни цели. Разбира се, трябва да отбележим, че това съвсем не означава, че е и първата осъществена изобщо, но по-важното е, че със сигурност няма да е последната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *