Хирург: До 2 години ще присадя цяло тяло

Хирург: До 2 години ще присадя цяло тялоТрансплантацията на цяло тяло е възможна до 2 години, твърди италиански хирург. Серджо Канаверо, лекар от Торино, разкри плановете си да пришие глава на жив болен човек върху здраво тяло на донор, пише в. “Гардиан”.

Канаверо ще представи официално проекта си на конгрес в Мериленд през юни. В продължение на години италианецът твърди, че медицината е напреднала достатъчно, за да позволи присаждането на цяло тяло, но плановете му винаги са будели погнуса или недоверие. В интервю за сп. “Ню Сайънтист” Канаверо обяснява, че присаждането на цяло тяло ще спасява хора, засегнати от рак в терминална фаза или от дегенерация на нервите и мускулите. Телата ще идват от донори в мозъчна смърт.

Според Канаверо телата на донора и реципиента първо ще бъдат охладени, за да се продължи животът на клетките. С особено остър скалпел ще бъдат отделени двете глави. Гръбначният мозък от главата на реципиента и от тялото на донора ще се “залепя” чрез специално лепило – полиетиленгликол, а многобройните кръвоносни съдове ще се пришиват по отработените методики. Според италианеца, тъй като костният мозък е “фабрика за клетки”, той постепенно ще започне да възстановява функциите си. Всяка операция ще струва над $ 11 млн.

След нея човекът с новото тяло ще бъде поставен в кома за три-четири седмици с електроди, поставени в гръбначния стълб. Чрез тях редовно ще бъде стимулиран гръбначният мозък, за да се образуват нервни връзки. След година пациентът вече ще може да ходи. През 1970 г. подобна операция бе направена на маймуна, но след 9 дни имунната система отхвърли главата и животното умря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *