ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Ukrayna bgnes

Двама души са ранени при сблъсъци с полицията по улиците на Киев

Протестиращите поискаха да бъде създаден специален съд за корупционните дела. В протеста се включиха поддръжници на Общоукраинското обединение „Баткившчина“, Общоукраинското обединение „Свобода“, партиите „Самопомощ“, „Гражданска позиция“, „5.10“, „Демократичен алианс“ и крайнодесния „Национален корпус“, както и Движението на новите сили на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който се превърна в политически противник на украинския президент Петро Порошенко.

„Исканията ни са прости: създаването на антикорупционен съд и премахване на парламентарния имунитет“, обявиха от партията на Саакашвили, цитирани от ТАСС и БТА.

Началникът на полицията в Киевския район, Андрий Кришченко коментира, че около 6 000 души са присъствали на митинга. Стотици полицейски служители и националната гвардия създадоха кордон между протестиращите и сградата на Радата.Протестиращите блокираха изходите от сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци с полицията, която охраняваше сградата. Поне двама души са пострадали – един протестиращ и един полицай, съобщи УНИАН.

Президентът Порошенко заяви, че уважава правото на протестиращите да отправят исканията си, но призовава полицията да гарантира, че протестите остават спокойни. „Това е изключително важен метод на демокрация, разбирам действията и уважавам участниците. Но за мен е изключително важно и настоявам, че всички правоприлагащи органи гарантират, че тези действия са само с мирен характер „, коментира Порошенко на съвместна пресконференция с президента на Малта Мари-Луис Колиър Прек.

„В никакъв случай не може да се каже, че безотговорни политици повтарят трагичните събития, настъпили на 31 август 2015 г., които доведоха до смъртта на четирима служители на националната гвардия“, допълва Порошенко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *