Фейсбук премахна състоянието “чувствам се дебел”

Фейсбук премахна състоянието “чувствам се дебел”Фейсбук е премахнал от менюто си със състояния емотикона “чувствам се дебел”, който предизвика критики и протести, пише Washington Post, цитиран от Фокус.

“Според общността ни съществуването на възможност да обновиш състоянието си на “чувствам се дебел” утвърждава негативна представа за тялото, особено за хора, които се борят с хранителни разстройства”, посочва говорител на най-голямата социална мрежа. “Отстраняваме “чувствам се дебел” от списъка с възможностите. Ще продължим да се вслушваме в отзивите на потребителите в стремежа си да им помогнем да изразят себе си”.

Активисти, свързани с организацията Endangered Bodies стартираха многобройни петиции в края на месец февруари като част от кампания, свързана със Седмицата, посветена на хранителните разстройства. Целта им беше да убедят фейсбук да премахне състоянието “чувствам се дебел”, визуализирано от усмихнат емотикон с пълни розови бузи. Дебел не е чувство, посочват активистите, и предлагането на такава възможност може да се превърне в проблем за хора, страдащи от хранителни разстройства.

“Когато потребителите на фейсбук използват състоянието “чувствам се дебел”, те се присмиват на хората с наднормено тегло, част от които са с хранителни разстройства”, пише Катрин Уийнгартън, 24-годишна студентка от щата Охайо, която стартира петицията в САЩ. “Това не е добре. Присъединете се към молбата ми към фейсбук да отстрани “дебелия” емотикон от менюто със състояния”. До вторник следобед американската петиция е събрала над 16 000 подписа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *