Учени създадоха умна дръжка за градския транспорт – дезинфекцира се сама

дръжка за градския транспортКрай на предразсъдъците за бактериалните бомби, а именно, че те идват от дръжките в градския транспорт. Учени и дизайнери разработиха нов начин за борба с нечистотиите, които се разпространяват на обществените места, предават от 24chasa.bg. Самата иновация е носител на световна награда за 2013 г.

Cyclean е дръжка за влакове и автобуси, която се самодезинфекцира само с едно дръпване. Целта на изобретението е да намали риска от разпространение на микроби в обществения транспорт. То се състои от въртящ се механизъм, през който минава лента. При дръпване на лентата тя се завърта и преминава през груби гъби и дезинфектанти, които са заедно с въртящия се механизъм в кутията на устройството.

Нечистоплътността, с която свързваме влаковете и автобусите не е предразсъдък. Според изследване на Аризонския университет дръжките в обществения транспорт са “най-населената“ с микроби повърхност на публично място. След тях се подреждат детските площадки и количките за пазаруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *