Учените търсят версии за последната загадка на Марс?!

Повърхност на МарсРоувърът „Curiosity“ поднесе поредната порция шокиращи снимки, заснети на Марс.

Това се случва по-малко от три месеца, след като неговият „колега“ „Opportunity“, също работещ на Марс, засне мистериозен камък, появил се изненадващо до него, което предизвика оправданото недоумение на учените по света.

Този път любопитните фотоси съдържат изображения на пясъчни ивици, върху които обаче не се забелязват каквито и да било камъни, предават от chudesa.net. Заснетите ивици са запълнени единствено с много тънък слой пясък и ситни камъчета, а по краищата им се забелязват по-големи камъни.

Учените се опитват да намерят логично обяснение на откритата аномалия върху марсианската повърхност, като към момента има две възможни хипотези, предложени от астрономите. Според първата заснетите ивици представляват пукнатини, впоследствие засипани с пясък от вятъра. Според втората това са останки от древни солени езера на Марс – солни кристали, излезли в миналото от пукнатините и преместили камъните, а по-късно унищожени от действието на ерозията или на вода с по-ниско съдържание на сол.

В момента “Curiosity“ се движи през една марсианска долина, покрита само с пясък и дребни камъчета. В края на януари тази година роувърът засне и едно друго мистериозно събитие на Марс – предполагаемото излитане на НЛО, което уфолозите по света веднага посочиха като доказателство за съществуването на извънземни същества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *