Учените: Научаването на език ви помага да отслабнете

учене на езикАмериканският учен Кейт Чен доразви хипотезата от 30-те години на миналия век, която показва взаимовръзка между научаването на езика и поведението на човек. В резултат учени са стигнали до извода, че научавайки финландски език човек може значително да подобри живота си.

Американските учени са изследвали различни езици с „фиксирани” и „нефиксирани” бъдещи времена. При първите може да се направи разлика между сегашно и бъдещо време, докато при нефиксираните трябва изрично да се уточни времето, когато ще се извърши действието. На базата на тази информация Кейт Чен е създал своята хипотеза, че хората, които знаят или изучават език с нефиксирано бъдеще време трябва по отговорно и съзнателно да подхождат към своето бъдеще, тъй като в речта им това, което е сега спокойно може да се отнася и за бъдещето.

Оказва се също така, че европейците, които говорят немски, естонски и финландски (езици с нефиксирано бъдеще време) с 30% повече спестяват, в сравнение с тези, които владеят език с фиксирано бъдеще време, с 24% по-малко пушат, 29% повече правят физически упражнения и 13% по-малко са тези с наднормено тегло.

Макар, самият анализатор да смята, че езикът е само един от факторите, които влияят на начина, по който възприемаме бъдещето, той настоява, че въпросният фактор е много важен.

В действителност, ако решите да откажете цигарите, да свалите някой и друг килограм или просто копнеете да промените живота си към по-добро, трябва да започнете да учите немски или финландски.

Така например, „недалновидните” гърци, които не могат да излязат от икономическата криза, масово приемат германско гражданство. Може би причина да се избере Федералната република не е само икономическата й стабилност …

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *