УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН С ЕМОЦИОНАЛНА РЕЧ ПРЕД ЕВРОПАРЛАМЕНТА ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА Й

epa07719858 German Defense Minister Ursula von der Leyen and nominated President of the European Commission delivers her statement at the European Parliament in Strasbourg, France, 16 July 2019.  EPA/PATRICK SEEGER

Гласуването тече в момента

В Страсбург започна гласуването на Урсула фон дер Лайен, кандидата за председател на Европейската комисия.Днешният пленарен ден премина под знака на оживения дебат, в който германката представи своята визия за бъдещото на Европейския съюз.

Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС, заяви Фон дер Лайен. Европа е като любовта – с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Фон дер Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън, добави тя.

Фон дер Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя. Фон дер Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда.

Според Фон дер Лайен е необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Тя настоя за премахване на пречките пред капиталовите пазари, както и пазарът да бъде съобразен с обществото. Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората, отбеляза тя. Фон дер Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа.

Фон дер Лайен заяви категорично, че иска половината еврокомисари да бъдат жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в ЕК ще бъдат разпределени поравно между мъже и жени.

Според Фон дер Лайен трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Фон дер Лайен. Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 допълнителни служители не до 2027 г., а най-късно 2024 година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *