Ужас! Орешарски ще тегли още 4 МИЛИАРДА ЗАЕМ!

ОрешарскиОрешарски е цар на загробващите заеми.

Именно той взе кредит срещу скандалната 3 процента месечна лихва, което прави 36% лихва на година.

Припомняме, че дори Гърция в най-лошия си период на тотален фалит не е плащала такива лихви – нейните заеми стигаха до 21 процента годишно…

Между 3 и 4 млрд. лева нови заеми ще трябва да изтегли държавата догодина, ако не възобнови приватизацията на държавни компании и не свие бюджетния дефицит.

Парите ще са необходими, за да се плати част от вътрешния дълг, глобалните облигации в долари, които изтичат януари 2015 г., както и да се покрие дефицитът.

Това съобщи високопоставен източник от Министерството на финансите за Капитал Daily, пишат колегите от plovdiv-online.com. През последните години държавата издаваше средно между 1.3 и 1.5 млрд. лв. нови облигации, през 2013 той набъбна до 3 млрд. лв. заради погасяване на част от външния дълг, а с актуализацията на бюджета може да достигне толкова и през тази година.

Пласирането на такова количество ще е предизвикателство за правителството – от една страна, несигурната политическа и икономическа среда може да накара инвеститорите да искат по-висока цена на такъв ресурс, което ще натовари допълнително данъкоплатците.

Другият вариант е рестартиране на приватизацията, но кабинетът отказва да го използва, защото тя представлява еднократно вливане на средства, което няма да се повтори през следващите години, както и по чисто социални причини.

Желан, но отбягван вариант, с който да се осигурят част от средствата, са съкращаване на разходи и реформите на публичния сектор, които може да изискват влагането на извънредни средства, но пък ще се изплащат с дългосрочни спестявания.

Според източника от Министерството на финансите правителството обсъжда варианти за реформиране на някои сектори, но дали се е решило на тях ще се види с проекта за бюджет 2014 г., който ще се очаква да е готов през октомври.

За какво са нужни парите?

Догодина падежират вътрешни емисии ДЦК за 1.05 млрд. лв., глобалните облигации в долари са за около 1.5 млрд. лв,. а засега прогнозите на кабинета са за бюджетен дефицит около 1.5 млрд. лв., което ще е под 2% от брутния вътрешен продукт.

Така общият нужен ресурс за финансиране на трите пера стига 4 млрд. лв., ако не се осигурят алтернативни на заемите източници за финансиране.

Според различни изчисления те може да осигурят до 1 млрд. лв. чрез сваляне на прага на резерва (малко вероятно), приватизация и орязване на някои разходи.

Така на държавата ще се наложи да тегли само около 3 млрд. лв.

Предишни години дефицитът и плащанията по дълга се финансираха със смесен подход – спестявания от фискалния резерв и с рефинансиране от нови заеми.

През 2014 година държавата няма да има такава възможност – прагът на фискалния резерв не трябва да пада под 4.5 млрд. лв. и когато държавата финансира дефицитите си, ще трябва да тегли заеми в същия размер като изтеглените преди това средства от резерва, след като наличностите по него трябва да са близки до 4.5 млрд. лв.

Ако и за 2014 г. държавата заложи същия минимален праг за резерва, това ще е сигнал, че пространството за маневриране е изчерпано и за основната функция на резерва ще е буфер срещу извънредни събития, но не и на каса за безлихвено финансиране на дефицитите.

Така в шестата година от началото на кризата вече няма да има стари спестявания, с които да се покриват недостигащите средства, и всяка следваща година на бюджетен дефицит ще трябва да се финансира със заеми.

Според макроикономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии правителството ще постъпи разумно, ако запази сумата от 4.5 млрд. лева като минимален праг за фискалния резерв.

Това според него трябва да е целева стойност към края на всяка година, но в отделните месеци може и да има отклонения, ако той се използва за изглаждане на моменти на ликвидни затруднения.

„Не е правилно, след като се прогнозира растеж за 2014 г. (+1.8% според Чобанов – бел. ред.), да се приема бюджет с дефицит.

В страна като България дефицитите трябва да се допускат само в условия на рецесия.

Още повече че те няма да помогнат на нищо, а само ще създадат трудности в набирането на нов дълг“, коментира той.

Икономистът допълни, че привличането на нов дълг между 3 и 4 млрд. лв. няма да е невъзможно, но изглежда предизвикателно, особено ако се осъществява от правителство с толкова ниско доверие.

Възможни негативи ще са покачване на лихвите при кредитиране и на общата оценка за риск от инвестиции в България.

Не е изключен и гръцкият вариант за тотален фалит на нашата държава…

Източник: 1kam1.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *