УВЕЛИЧАВАТ С ДО 40% ЗАПЛАТИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ И ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ

Ananiev bgnes

За целта на лечебните заведения ще бъдат отпуснати допълнително 30 милиона лева

С между 25 и 40% ще бъдат увеличени заплатите в общинските болници, а с между 10 и 15% заплатите в областните лечебни заведения. За целта болниците ще получат 30 млн. лева допълнително. За това се договориха Сдружението на общинските болници, здравният министър Кирил Ананиев, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

Ананиев обясни, че общо 30 млн. лева от допълнителния ресурс са разпределени за допълнителни средства, а останалите 36 млн. лева вече са били предвидени в държавния бюджет. От допълнителните средства 18 млн. лева ще отидат за общинските болници, а 12 млн. – за областните. Останалите 36 млн. лева са предназначени за повишаване на заплатите на медицинските служители. Предвижда се възнагражденията в общинските болници да нараснат с между 25 и 40%, като увеличението ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала.

Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК, са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък, допълни той.

Министърът обясни, че ще се работи за преструктуриране на общинските болници, за да се повиши тяхната ефективност. В следващите седмици ще се направят и промени, за да могат болниците да увеличат обема и обхвата на дейността си, стана ясно от думите му.

Постановлението за допълнителните средства за болниците ще бъде подготвено в ускорен порядък и може да бъде внесено в Министерския съвет още следващата сряда. Парите ще бъдат от държавния бюджет, като ще се осигурят с преструктуриране на разходите. Вече има и разпределени по болници, затова може да стане много бързо, каза още Ананиев.

На въпрос дали отпускането на допълнителни средства е свързано с предстоящите избори той коментира: „Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори това решение. Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве“.

Увеличението на заплатите в областните и общинските болници идва след протести в редица градове, в които лекари и медицински сестри заплашиха да подадат оставки заради ниските възнаграждения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *