УБИЙСТВЕНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ, ЖЕРТВИТЕ СА ПОНЕ 6

Earthquake Philippinas reuters

Трусът с магнитуд  6,7 по Рихтер рани над 125 души

„Имаме шест жертви и 125 ранени към момента“, информират от националната полиция в град Суригао. Появяват се информации дори за най-малко 15 загинали. Най-малко 11 града са засегнати от труса. Нанесени са щети в провинциалната столица. Увредени са два големи моста и друга инфраструктура.

Трусът е бил на дълбочина 27 км и е засегнал остров Минданао, разположен на над 700 км югоизточно от столицата Манила, съобщава Геофизичният институт на САЩ. Епицентърът на земетресението е бил на около 14 км северозападно от Суригао, столицата на южната провинция Суригао дел Норте.

Земетресението също принуди властите да затворят вътрешното летище в град Суригао. Всички полети бяха отменени заради увредена писта. Гражданската въздухоплавателна авиация на Филипините съобщи, че летището ще остане затворено до 10 март.

Все още няма електричество в някои от засегнатите от труса райони. Губернаторът на Суригао определя земетресението като най-лошото, което някога са преживявали. Въпреки това той призова за спокойствие, като увери местните жители, че областната управа е готова да увеличи помощта за засегнатите семейства.

На 8258 семейства в труднодостъпни райони са получили пакетирана храна. Има резерв от пакети за над 14 000 семейства. Спасителните операции са в ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *