Тц…тц! Станишев учи Барозу как се правят социални политики

Сергей СтанишевПредседателят на ПЕС Сергей Станишев реши, че има основание да се покаже като активен европейски лидер. Той изпрати официално писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, в което изразява опасения, че плановете на Комисията в областта на социалната политика не са достатъчно амбициозни, съобщи БНР.

В писмото лидерът на БСП подчертава, че е нужно ребалансиране на икономическото управление в Евросъюза, което да включва нови и по-амбициозни политики в социалната сфера за укрепване на трудовите пазари и правата на работещите. Според Станишев в противен случай негативните ефекти от кризата може да се задълбочат.

От Еврокомисията отказаха коментар преди идната седмица, когато предстои да бъде одобрен ключов документ в тази сфера.

Документът за социалното измерение на икономическия и валутен съюз, който предстои да бъде приет следващата седмица, може да не е достатъчно съдържателен и да се окаже формално упражнение, допуска Сергей Станишев в писмото си до Жозе Барозу.

Сергей Станишев настоява още да бъдат въведени конкретни индикатори, които да отчитат динамиката на доходите, заетостта, социалното неравенство, както и равнището на бедност и социално изключване на младите в отделните страни – членки на ЕС. Неофициалните информации от последните дни са, че Еврокомисията се е отказала от първоначалното си намерение да въведе подобни измерители. Според Станишев това би означавало, че Европейската комисия се опитва да прикрие негативните социални ефекти от кризата, вместо да намери разрешение за тях.

Помолен за коментар в рамките на редовния брифинг на Европейската комисия, нейният говорител Оливие Байи каза, че там са се запознали с прессъобщението за писмото на Сергей Станишев, и припомни, че документът за социалното измерение на икономическия и валутен съюз ще бъде приет следващата седмица.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *