ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ПРИВИКАН ВЪВ ВЪНШНО ЗА РЕВИЗИЯ НА ЛОЗАНСКИЯ ДОГОВОР ОТ 1923 ГОДИНА

Vynshno ministerstvo bgnes

Ведомството излезе с официална позиция относно поисканата от Ердоган ревизия на спогодбата и споменатата от него „мюсюлманска общност” в Тракия

България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона. Това се казва в позиция на МВнР във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г.

„Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР”, заявиха от външното ни министерство.

Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., а всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми, допълват от МВнР.

Лозанският договор е сключен през 1923 г. и урежда границите между Гърция и Турция и по-конкретно териториалното разпределение на егейските острови между двете държави. Припомняме и че в интервю пред гръцка медия Ердоган заяви, че има нужда от преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година. Вчера, по време на визитата на Ердоган в Гърция гръцкият президент Прокопис Павлопулос твърдо отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция.

Още вчера заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира във Фейсбук, че партията следи внимателно действията на турския президент, който заговорил за „мюсюлманската общност“ в Тракия. По-рано днес позиция по въпроса изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в пост в социалните мрежи посочи, че подобна ревизия е неприемлива. НФСБ също излязоха с позиция по темата. Според партията идеята и изказването на турския държавен глава за ревизия на Лозанския договор за неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *