ТРЪМП ОСВОБОДИ И СЪВЕТНИКА СИ ПО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Trump bgnes

Бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър

„С радост обявявам, че от 9 април 2018 г. посланик Джон Болтън ще бъде новият ми съветник по националната сигурност“, написа Тръмп в Туитър. Макмастър свърши „забележителна работа и винаги ще остане мой приятел“, заяви президентът.

Хърбърт Реймънд Макмастър беше назначен за съветник по националната сигурност през февруари 2017 г. Неговият предшественик на поста бе Майкъл Флин, който се задържа на позицията за съвсем кратко време. „Благодарен съм на президента Доналд Тръмп за възможността да служа на него и нашата страна като съветник по националната сигурност“, заяви Макмастър.

Тръмп многократно имаше сблъсъци с Макмастър, а през последните седмици усилено се заговори, че уважаваният генерал скоро ще напусне администрацията, посочва Асошиейтед прес.

Болтън е „ястреб“, който подкрепя използването на военна сила срещу Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия. Той ще бъде третият съветник по националната сигурност на Тръмп за 14 месеца, отбелязва Ройтерс.
Болтън, който отдавна е поляризираща фигура в американските външнополитически среди, ще се присъедини към президентския екип по националната сигурност, който все повече се попълва от хора, споделящи склонността на Тръмп за едностранно упражняване на силата на САЩ.
Когато беше най-висшият служител на Държавния департамент по контрола на въоръженията при президентството на Джордж У. Буш, Болтън беше водещ защитник на нахлуването в Ирак през 2003 г., за което впоследствие се установи, че се е основавало на фалшиви и преувеличени разузнавателни данни за това, че тогавашният иракски лидер Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение и е имал връзки с тероризма, пише БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *