ТРЪМП ОБЯВЯВА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ В САЩ

epa07270353 US President Donald J. Trump speaks to the nation in his first-prime address from the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 08 January 2019. A partial shutdown of the federal government has gone on for 17 days following the president's demand for 5.7 billion US dollars for a border wall while Democrats have refused.  EPA/CARLOS BARRIA / POOL

Целта е да получи отказаното финансиране за стената си по границата с Мексико

Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво, за да може да заобиколи Конгреса и да построи дългоочакваната си стена по границата, въпреки че подписва законопроект за разходите, съобщи в. „Ню Йорк таймс“. Решението на Тръмп е взето само няколко минути преди Сенатът да гласува с 83 гласа „за“ и 16 „против“ на пакета от разходи.

„Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на правителството, и както той заяви преди, той ще предприеме и други изпълнителни действия – включително национално извънредно положение – за да гарантира, че ще спрем хуманитарната криза по границата,“ каза Сара Сандерс, прес секретаря на Белия дом.

Идеята на президента е, че с извънредното положение ще може да пренасочи средства от други пера на бюджета за финансиране на стената. Опитът да се изгради съоръжението по този начин обаче ще се изправи пред значителни правни предизвикателства. Първо, Тръмп наистина има правомощия да обяви извънредно положение, но трябва да посочи конкретна причина за това.

Това дава възможност за използването на стотици неактивни до този момент спешни правомощия, които той ще получи по други закони. Така Тръмп може дори да обяви дори военно положение, да преустанови гражданските свободи, да поиска мобилизация, да конфискува имущество и да ограничи търговията, комуникациите и финансовите транзакции.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде Ройтерс. Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *