ТРЪМП НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЯПОНИЯ: САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ СА ГОТОВИ ДА ЗАЩИТЯТ СВОБОДАТА

Trump Abe AFP

Започва 12-дневната азиатска обиколка на американския президент

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Япония, откъдето започва 12-дневната му азиатска обиколка, предаде Би Би Си.При пристигането си Тръмп определи Япония като важен партньор и ключов съюзник на САЩ. Американският президент засили острата си реторика спрямо Северна Корея още с пристигането си. Той заяви, че Съединените щати и съюзниците са подготвени да защитят свободата и че „никой диктатор“ не трябва да подценява американската решителност, предаде „Ройтерс“.

Тръмп е шокирал някои от съюзниците си с обещанието да „унищожи напълно“ Северна Корея, ако тя заплашва САЩ. Той заяви пред репортерите, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка със страните, спонсориращи тероризма.

Тръмп се срещна с японския министър-председател Шиндзо Абе във време на голямо напрежение, предизвикано от ядрените тестове на Пхенян и изстреляните от тях ракети. На път за Азия той заяви пред пътуващите с него репортери, че Северна Корея ще бъде в центъра на разговорите. Той посочи и търговията, която по думите му била управлявана лошо в региона от години.

Той ще посети също Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините. Това е най-дългата обиколка на американски президент в Азия за последните 25 години.

Тръмп е заявил пред репортерите на борда на Air Force One, че окачва да се срещне с руския президент Владимир Путин по време на пътуването си в Азия. „Искаме помощта на Путин за Северна Корея“, е пояснил президентът на САЩ. По-рано той обяви, че е възможно да се срещне с Путин във Виетнам. От Кремъл потвърдиха, че срещата е в процес на съгласуване.

По пътя си към Япония Тръмп спря в Хаваи, където посети мемориала в Пърл Харбър – заливът, който Япония напада през 1941 г. и въвлича САЩ във Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *