ТРЪМП ЗАФОРМИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ ЗАРАДИ ТАЙВАН

trump-reuters

Новоизбраният президент на щатите е провел телефонен разговор с лидера на Тайван Цай Ин-уен

Този контакт е неприемлив за Китай, тъй като Пекин смята острова за изменническа провинция и не признава съществуването на такава самостоятелна държава. Тръмп е първият новоизбран американски президент разговарял с тайвански държавен глава откакто САЩ скъсаха официални дипломатически отношения с Тайван през 1979 г.

От преходния екип съобщават, че при разговора им Цай е поздравила Тръмп с избирането му и двамата са „отбелязали близките икономически, политически контакти и връзките в сферата на сигурността“ между Тайван и Съединените щати. Освен това Тръмп е поздравил г-жа Цай за нейната изборна победа по-рано през годината.

В бърза реакция Белият дом потвърди подкрепата си за политиката, която признава властите в Пекин за еднолично правителство на „Единен Китай“. „Няма промяна в нашата отдавнашна политика по китайско-тайванските отношения“, каза говорителят по Националната сигурност Емили Хорн. „Ние оставаме твърдо ангажирани с нашата политика „Единен Китай“, базирана на три съвместни комюникета и закона за отношенията с Тайван. Нашият основен интерес е за мирни и стабилни китайско-тайвански отношения“, каза тя.

След като новината за скандала заля медиите по света, новоизбраният президент на САЩ обяви, че тайванският държавен глава Цай Ин-уен му се е обадила да го поздрави за победата на изборите. „Президентът на Тайван ми се обади днес да ме поздрави за спечелването на президентския пост. Благодаря“, казва Тръмп в съобщение в „Туитър“. По-късно Тръмп реагира на вдигналия се шум с ново съобщение в „Туитър“. „Интересно как САЩ продават на Тайван военно оборудване за милиарди долари, но аз не мога да приема поздравително обаждане“, написа той.

Китай прие версията на Тръмп и хвърли вината за гафа върху Тайван. Китайската държавна телевизия CCTV бързо излезе с изявление, че Тръмп е направил „безпрецедентно нарушаване на политиката „Единен Китай“ и е възприел американско-китайски протокол“. Телефонният разговор между Доналд Тръмп и тайванския лидер Цай Ин-уен е бил „маневра на тайванската страна, която просто не може да промени рамката на „Единен Китай“, каза китайският външен министър Ван И пред телевизия от Хонконг. „Аз не смятам че това ще промени политиката „Единен Китай“, за която правителството на САЩ настоява с прилагането ѝ през годините. Принципът „Единен Китай“ е крайъгълен камък в здравословното развитие на китайско-американските отношения, и ние не искаме никаква намеса или изчезване на тази политическа основа“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *