Топ 3: Теории за конспирации в историята

Теории за конспирацииИзброените теории за конспирации всъщност са се случили в действителност, макар и не по план.

Теории за конспирации ще има винаги. От убийството на Джон Кенеди, през извънземните в Розуел до атентатите на 11 септември – съществуват какви ли не теории за случващото се около нас. Някои от тях са достоверни, други граничат с лудостта. На вашето внимание предоставяме топ 3 теории за конспирации, които всъщност са се случили, макар и не според предварително планираното.

1. Бизнес планът

През 1933 година група бизнесмени, сред които някои от най-богатите хора на планетата, решават да вербуват Смидли Бътлър, майор-генерал от военноморските части. От него се е искало да организира удар срещу президента на САЩ Франклин Рузвелт, след който да бъде наложена фашистка диктатура в САЩ. Бътлър обаче бил поддръжник на Рузвелт и разкрил цялата конспирация на конгрес през 1934 година. Естествено, обвинените от него заговорници отрекли всичките му обвинения.

2. 20-ти юли

Небезизвестната операция „Валкирия“. Целяща да убие Хитлер и да свали от власт правителството му. С организацията й се заемат полковник Хенинг фон Трещков и полковник Клаус фон Щауфенберг. Планът е трябвало да бъде реализиран през 1944 година и е целял да свали от власт както Хитлер, така и всичките му верни офицери.

Идеята е била Щауфенберг да убие Хитлер с куфарче-бомба. На 20-и юли той действително взривил бомба в конферентната зала при фюрера, който като по чудо се отървал само с леки наранявания. Неуспехът на операцията обаче обезкуражил конспираторите и те се отказали от „Валкирия“. По-късно част от тях се самоубили, а други били екзекутирани.

3. Проектът MKULTRA

Въпросният проект представлява серия експерименти на ЦРУ, целящи да се постигне контрол върху човешкото съзнание. Документите за повечето от тях обаче са унищожени.

Експериментите действително започват на 13 април 1953 година. Оказва се обаче, че от ЦРУ тъпчат с лекарства нищо неподозиращи американски граждани. Неправомерните опити водят до смъртни случаи, а част от опитните „мишки“ изпадат в кома или получават необратими психически поражения. Проектът е изваден наяве, а ЦРУ са принудени да си посипят главата с пепел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *