ТЕРЕЗА МЕЙ: ШОТЛАНДИЯ НЯМА ДА УЧАСТВА В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ

Tereza Mey BGNES

Мигрантите – нежелани във Великобритания

Шотландия няма да участва в преговорите за Брекзит. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от Франс прес и БТА. „На тези преговори ще преговарям като премиер на Великобритания. Ще продължим да разговаряме и работим с шотландското правителство и другите регионални управления, но колкото до това кой ще седи на масата за преговори, изборът на 8 юни е ясен – аз или Джереми Корбин“ (лидерът на Лейбъристката партия, бел. ред.), обяви Мей в Единбург.

Така тя отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън Шотландия да остане в ЕС. „Като се има предвид, че тя иска Шотландия да се отдели от Великобритания и да бъде в ЕС, човек може да се запита от коя страна на масата за преговори иска да седне“, коментира и шефката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън.

Преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни – близо две седмици след предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Дойче Веле отбелязва, че британските консерватори влезат със стабилна подкрепа в правата преди предсрочния вот. На изборите Тереза Мей може да повтори триумфа на Маргарет Тачър от 1983. Ограничаването на миграцията остава приоритет за Мей, коментира агенцията. „Прекалено бързата и прекалено висока миграция затруднява градежа и спойката на нашето общество“, каза тя при представянето на програмата си. Според официалните данни, между октомври 2015 и септември 2016 в страната са пристигнали близо 600 хиляди заселници, като 260 хиляди от тях идват от държави извън ЕС. Прекалено много, смятат консерваторите. Откакто взеха властта през 2010 г. те обещават да снижат притока на мигранти до 100 хиляди годишно. Днес броят им е 300 хиляди годишно, след като от общия брой се извадят и напусналите страната.

Досега британското правителство не можеше да взима мерки срещу миграцията на граждани от държави в ЕС, тъй като те се ползват от свободата на придвижване. Всъщност тъкмо тази миграция беше и главната причина за гласуването в полза на Брекзита. Ето защо правителството на Тереза Мей възнамерява да отмени свободата на придвижване, след като страната излезе от ЕС. Кадри, от които Великобритания се нуждае, и занапред ще могат да работят в страната, но ще отпадне автоматичният им достъп до британския трудов пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *