ТАЙНИ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ СИРИЙСКИ БУНТОВНИЦИ И РУСКИТЕ СИЛИ ЗА СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ

alepo-bgnes

Посредник в преговорите е Анкара, а Вашингтон е изолиран от тях

За този нов развой на събитията съобщава Financial Times като се позовава на представители на опозицията. Според американското издание подобно развитие на ситуацията показва, че САЩ вероятно могат да бъдат изтласкани от процесите в Близкия Изток.

„Проведоха се няколко срещи в Анакара за пътищата по постигане на такова примирие, последната среща бе в понеделник“, разкри източникът, който е близък до бунтовническо движение, воюващо с руския съюзник президентът Башар Асад. Източникът пожела анонимност, предава БГНЕС.

Трима представители на опозиционните сили са потвърдили пред Financial Times, че посредник в разговорите е Анкара, която с намесата си миналата година в полза на президента Башар ал Асад обърна петгодишната гражданска война в полза на режима. Според твърденията им разговорите за прекратяване на боевете в Алепо се провеждат без Вашингтон изобщо да е наясно с тях.

БГНЕС припомня, че бунтовниците, Турция и Западът като цяло настояват за спешно постигане на примирие поради привидно хуманитарни съображения – от страх да не се дадат жертви сред мирното население в източната част на Алепо. В същото време Дамаск и Москва твърдят, че в хода на военните действия са освободени 90 000 мирни жители, които са били държани като заложници и „жив щит“ от терористичните групировки, държащи отделни квартали на Алепо.

Преговарящите бунтовници са били от Сирийската национална коалиция и не са свързани с джихадистите от „Фронта Фатех ал Шам“, преименуваната организация „Фронт ал-Нусра“, която бе сирийският клон на международната терористична мрежа „Ал Кайда.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *