Тази нощ местим стрелките на часовниците с един час назад

ВреметоВръщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 часа местно време на 27 октомври. Зимното часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г.. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят – Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан. Преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им.

Според медици обаче смяната на времето води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. Те обясниха, че обикновено този период продължава 7 дни. При някои по-чувствителни хора обаче неразположението може да трае три седмици. По времето на адаптация имунната система е уязвима, смятат лекари. Това провокира изостряне на хронични заболявания като астма, високо кръвно, язва.

Нервите на много от нас са опънати, бързо се уморяваме и не ни се работи. Всеки пети човек закъснява за работа или среща. Заради преминаването към зимното време чувствителността ни се повишава. Ставаме по-раздразнителни и не можем да спим добре. Според статистиката на доктори през първата седмица от новото време броят на повикванията към спешните медици се увеличава с около 11%, а самоубийствата с близо 5%.

Допълнителни часове за сън трябва да си отделим в първите 10 дни след смяната на часовника. Важно през периода на адаптация е да ядем повече плодове, зеленчуци и морски дарове. За да преборим вирусите, е добре да приемаме от витамините А, С, и Е, смятат специалистите.

Източник: dunavmost.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *