С мощно „Оставка” и „Мафия”: Освиркаха Орешарски в Брюксел

Пламен ОрешарскиПремиерът Пламен Орешарски бе освиркан тази вечер от няколко десетки български граждани, събрали се пред сградата на Постоянното представителство на България към институциите на ЕС в Брюксел в Брюксел. Министър-председателят бе посрещнат с мощни викове „Оставка“ и „Мафия“, съобщи БТА.

В протеста участват основно млади хора, някои от които са дошли с децата си. Орешарски опита да разговаря с тях, след като по-рано днес прие поканата да се срещнат. Още при първите му думи хората започнаха да викат „Направо си отивайте! Оставка!“. Премиерът се видя в невъзможност да води разговор и влезе в сградата на Постоянното представителство.

Посещението на Орешарски в Брюксел е първата му официална визита в чужбина като министър- председател. Днес той се срещна с български евродепутати и с генералния секретар на НАТО, а утре предстои да разговаря с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет.

На срещата с генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен Орешарски го е уверил, че България ще продължи да изпълнява ангажиментите си към НАТО така, както са поети и в политиката ще има приемственост, съобщи пресслужбата на кабинета.

В отговор на желанието на Расмусен България да осигури необходимия минимум за финансиране на въоръжените сили, за да могат те да участват в многонационалните мисии на НАТО обаче Орешарски отговорил, че превъоръжаването ще е трудно, заради тежкото състояние на икономиката.

Ще работим така, че да подобрим икономическото развитие и социалното положение на българските граждани, а когато икономиката е в подем, ще можем да обърнем по-сериозно внимание на превъоръжаването и модернизацията на въоръжените сили – процес, започнал в миналото, но значително забавен в годините на рецесия“, подчертал Орешарски.

България ще изпълнява своите ангажименти по отношение на Афганистан и ще помага за модернизацията и обучението на въоръжените му сили, е казал премиерът. Той се е ангажирал  и с подкрепата на България за интегрирането на Западните Балкани в евроатлантическите структури.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *