Счетоводителка открадна 362 000 лв. с фалшиви командировки

темидаПловдивска счетоводителка успя за малко повече от година да присвои 362 051 лв. от фиктивни командировъчни. Тя и двамата помагачи ще отговарят пред съда за измама в особено големи размери. Прокуратурата е повдигнала обвинение на 55-годишната вдовица Дияна Гетова, което предвижда от 10 до 20 г. затвор.

Дияна работила като счетоводител в пловдивското шивашко предприятие „Брилянт“. От януари 2008 до февруари 2009 г. тя изготвила 285 командировки на работници и служители. Всички били до кърджалийското с. Чакаларово, където дружеството имало цех. На съвета на директорите обаче направило впечатление, че парите за пътувания са твърде високи. Само за месец били отчетени 5237 лв. за пътни и дневни.

Изпълнителният директор наредил проверка и се оказало, че някои командировки са с дати, които съвпадат с национални празници и почивни дни за страната. В заповедите фигурирали и имена на работници, които отдавна са напуснали „Брилянт“ или по същото време са били в отпуск. На едно и също лице били издавани по 4 дни за 80 лв., а в мотивите за пътуването било записано „Помощ, контрол и охрана на цеха“.

В бюрото на Гетова били открити стотици празни бланки. При разпити тя обяснила, че заповедите за командировки били носени винаги от Николай Щерев, сътрудник на изпълнителния директор. Според прокуратурата с него и с шефа на охраната в цеха в Чакаларово Димитър Нешков счетоводителката въртяла аферата. Нешков обаче може да се размине по-леко, тъй като е усвоил само 3420 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *