СТОЛТЕНБЕРГ: МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОКАНЕНА В НАТО НА СРЕЩАТА В БРЮКСЕЛ

Stoltenberg bgnes

Главният секретар на Алианса прогнозира, че тази среща ще бъде „напрегната“, ЕС и НАТО задълбочават сътрудничеството си

Страните членки на НАТО ще обявят на срещата на върха на алианса в Брюксел поканата към Македония да се присъедини към пакта. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция ден преди срещата на върха. „Съюзниците от НАТО ще обявят на срещата на върха показаната на Македония в алианса“, каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес очакването започващата утре в Брюксел двудневна среща на върха на държавите от алианса да бъде съпътствана от разногласия и напрежение, предава БТА. Няма да се изненадам, ако разговорите бъдат напрегнати, включително за разходите за отбрана, коментира той на пресконференция. Различните мнения са нещо нормално между съюзници. Въпреки разногласията ни, вярвам, че НАТО може да остане стълб на евроатлантическата сигурност, добави той. Столтенберг даде примери от историята за оцеляването на НАТО – покрай изтеглянето през 1966 г. на Франция от управлението на алианса, както и около войната в Ирак в началото на днешния век.

По-рано днес Столтенберг, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се подписаха под съвместна декларация. Церемонията се проведе в Брюксел.

Съвместната декларация идва две години след сключеното във Варшава предварително споразумение. В нея се подчертава, че НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си в редица области, включително военната мобилност, борбата с тероризма, преодоляване на рискове от биологични, радиологични и ядрени оръжия, а също така насърчаване на ролята на жените, на мира и безопасността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *